little_angel ja Gede

maanantai 25. toukokuuta 2015

Kesä tulee kun vasikat pääsee ulos?

Tässä on teille parin viikon takaisia kuvia, kun anoppilassa käytettiin vasikoita ulkoilemassa. Kumpikaan vasikoista ei ollut ennen käynyt ulkona, kun ovat molemmat syntyneet talvella, Lahja tapaninpäivänä ja Missi hieman uudenvuoden jälkeen.

Lahja
Lahja pääsi ulos ensin vanhempana ja isompana. Tosin Lahja oli sitä mieltä, että navetassa muiden hiehojen kanssa olisi ollut kivempaa, kuin kirkkaaseen aurinkoon tulla. Mutta mieli muuttui pian.

Minulle tuli näytös mitä kaikkea voi neljällä jalalla tehdä, villistä juoksemisesta pukkiloikkiin ympäri aitausta.

Sitten tuli aitukseen Missi, kunhan oli ensin anoppia ja Gedeä juoksuttanut navetan takana jonkun hetken, kun pääsi irti. Missistä ei yksittäistä kuvaa saanut, kun toinen oli niin tiukasti Lahjassa kiinni.

Tök
Toinen rumba oli sitten kun vasikat vietiin takaisin sisälle, mutta siitä ei ole kuvia, kun itsekin osallistuin vasikanpyydystykseen.

Illalla sitten mietin, miten erilaista on vasikoiden ja varsojen käsittely saman ikäisinä. Varsat kun totutetaan (toivottavasti) välittömästi syntymän jälkeen ihmiseen ja kosketukseen. Hyvä jos näihin kahteen sai koskettua niiden ollessa aitauksessa. Missi uskaltautui muutaman kerran tulemaan lähelle ja sain silitettyä selkää, mutta raukka jännittyi heti.

Toivottavasti lehmiäkin alettaisiin käsitellä heti syntymästään asti, etteivät ne villiydy ensin ja sitten ensimmäisen vasikoinnin jälkeen kesytetään, kun aletaan lypsää. Lisäksi niitä olisi helpompi käsitellä vasikoina, ei repimistä, työntämistä ja kiroilua. Sen voisi ottaa testiin joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti